От Комисията за образование и наука на НС – проф. И. Евгениев

From: Ivan Evgeniev [iei AT tu-sofia.bg]
Sent: Saturday, February 29, 2020 9:49 PM
Subject: Re: [bulgarianscienceproblems] От Комисията за образование и наука на НС

В България нямаме никакви национални насоки за развитие, а оттам и развитие на науката. Все пак наука не се прави във вакуум и на голо поле.

Финансирането на научни изследвания в момента има характер на додаване на заплати или нещо подобно,  а не на реално финансиране с краткосточни и дългосрочни цели.

Преди време един финансов министър “демократ” – Дянков (“постната пица”) каза по повод на искане за съфинансиране на български научни групи за участие в мултимилионни европейски проекти – “Който иска да си играе на наука, да си намира пари сам”.  Е, нищо не се е променило и до днес.

Загубихме 100-150 М евро от липса на подход, идеи и цели. Имаше проблем с тях – не бяха лесни за “усвояване”.

Страхувам се, че ще се закрием като научна общност (доколкото още има някой да мърда с мозъка си), защото се прави всичко възможно да се гони всеки, който не се “вписва”.

На мое предложение (вече стават 7-8 години) за създаване на нова специалност (с подготвен учебен план), която да отговаря на модерното търсене, тенденции в техниката и пазар на труда, орговорът беше, че така се засягат човешки съдби и не мога да оставям хората без работа. Изглежда университетите са социални заведения, а не място за развитие.

В цял свят в научните среди има много място за завист, пречки, противопоставяне, подтискане и всички други отрицателни човешки прояви, но където има държавнически подход и НАТИСК, това се елиминира значително. Тук у нас е рай за майстрите на административното промъкване нагоре и на специалисти по “усвояване на средства”.

А и никой нормален надежден младеж няма да дойде да се “гърби” за 600 лв на месец, след като (поне моите младежи) започват с 3-4000 веднага.

С мъка на сърце,

Иван Евгениев

Prof. D-r Ivan Evgeniev Ivanov
Head of Advanced Control Systems Laboratory
Faculty of Automatics
Technical University Sofia