Re: БАН ИСКА ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВНИ ПАРИ

В принципа “БАН е неефективна  и нереформирана и затова няма да дадем пари” има немалко лицемерие. Отдавна защитавам проектното финансиране като лечебно средство за ситуацията в БАН, но то трябва, допустимо е, да се прилага само временно. Всъщност се оказа, че от първите обсъждания, които проследих (а в някои и участвах) до сега минаха повече от 10 години. Ситуацията е практически непроменена. Основната характеристика на тази ситуация е скандално ниското финансиране на науката от държавата, която се опита да ни даде за осиновяване на Европа. Само че Европа си има други приоритети, някои несъответстващи на нашия хал, а и идеологията на европейските пари е да са в допълнение на националното финансиране. Лицемерно е и измиването на ръцете с БАНската автономия. Очакваме администрацията да търси решения, а не извинения и претексти. Накрая ни доубиха и със ЗОП и упорито извръщат глава когато призоваваме да махнат тази чудовищна недомислица да ни задушат с бюрокрацията на търговете, когата обществото жужи от възмущение имено заради неефективността на обществените поръчки.

Та да се върнем на парите за БАН – да, сигурно повишаването на заплатите няма да е най-ефективната инвестиция в науката. Да подобрят заплащането ни през проектите от ФНИ ако искат. Но да повишат чувствително националното финансиране. Пробелмът е, че пари за наука не се дават и това е всичко друго освен държавническо поведение. Откъслечните подаяния за политически ефект само влошават климата. Една добра статия в медико-биологичните науки струва над 100 000 USD. Те дават 100 000лв за две години и искат статия на първата година. Познайте с какво качество ще е тя. Професията става все по-непривлекателна и дори когато ръководителите на добре работещи изследователски екипи успеят да привлекат за кратко докторант (да не говорим за постдокторант – те са като бели лястовици) скоро те бягат далеч защото ги е страх, че това поприще у нас ще ги обрече на бедност и посредственост защото няма пари за истинска конкурентно-способна наука .

 

Поздрави,

Анастас Пашов

 

On Fri, Nov 13, 2020 at 12:07 PM llazarov via bulgarianscienceproblems <bsp@bulgarianscienceproblems.info> wrote:

 

  1. За разлика от държавните училища и университети БАН не е държавна организация – държавата я субсидира, но не я финансира както  училищата и университетите.. БАН може да организира обучение на студенти по магистърски програми и да иска да придобие статут на държавен университет.

 

  1. Пари за наука има. И сега в БАН има учени които получават много високи заплати. Но повечето учени в  БАН недостатъчно успешно печелят пари по европейските програми. Само по програма Хоризонт 2020 и нейния наследник Хоризонт Европа  имат на разположение милиарди евро/лв. С успешно участие те могат да удвоят и утроят заплатите си.

 

  1. БАН е автономна и друга възможност е да си намали числеността си.