МОРАЛ И ЗАКОН

Има едно нещо, което стои над Закона  и това е Моралът. Всъщност Моралът е този, който създава законите и следи за тяхното изпълнение.

„Достатъчно е да си припомним неотдавнашното престъпно комунистическо минало, започнало с така наречения“Народен съд“, пародия на законност. „Законът е врата у поле“, така се беше произнесъл народът. Но въпреки че сега имаме демокрация, съдилища и адвокати, то законите пак не се спазват поради липса на достатъчно висок обществен морал.

Но да се върнем към Тръмп. Основната причина за провала на Тръмп е, че неговият личен морал влезе в конфликт с обществения морал на Америка. И това е основната причина, поради която образованите хора в Америка (а и не само там) застанаха категорично срещу Тръмп. На някои може да им изглежда странно ( има натрупани у нас толкова много клишета), но истината е, че Америка е една страна с висок обществен морал. И обществото там се бори като цяло да поддържа и издига това ниво.

Има американски президенти, които служат за пример на нацията. Тръмп най-вероятно също ше служи за пример, само че отрицателен. А такива примери в историята има не малко. Та дори девизът на Тръмп беше аналогичен на девиза на Хитлер „Германия над всичко“.  Хитлер е направил толкова много за икономическото развитие на Германия, колкото никой друг немски управник. Немците и днес се возят по аутобаните, създадени по негово време. Но, както  всички добре знаем, неговото място е на бунището на историята и немците не се гордеят с него. И по този въпрос германците днес са единодушни и категорични.

Тръмп успя да раздели Америка и това се отчита като най-големият му грях. Но това може да изиграе и положителна роля при изграждането на едно ново национално единство. Сигурно няма да им е лесно, но, както е показала историята, американците не се плашат от трудностите. (Всичко това го казвам и от личната ми гледна точка вследствие на това, че съм живял и работил там).

А ние да си гледаме нашите проблеми, защото те са много по-тежки от американските. И основната причина, както вече казахме, е в липсата на висок обществен морал. За съжаление за превъзмогването на това трябват години, години на възпитание на нови поколения с нов по-висок морал и повече знания. Темата е много сериозна и „безкрайна“, но бихме могли да се замислим над някои примери.

Например, децата в Америка се раждат едва ли не със съзнанието, че частната собсвеност е свещена и неприкосновена, т.е. това им се набива в главите още от малки и т.н. Какво е положението у нас? Ами за тези,които са израснали по време на комунизма, частната собственост беше „мръсна дума“. „Нашто си е наше, а общето по-наше“, така че се крадеше на поразия. Крадеше се всичко и кражбата беше превърната едва ли не в норма. Защо се чудим тогава, че вече 30 години пак продължава да се краде? И още много други неща.

Много се спори, какво да се изучава във училищата (средни и висши). Това, разбира се е важно, но като че ли много по-важно е липсата на достатъчно възпитание.  А това е може би основният проблем на образователната ни система. Всъщност възпитанието започва от семейството и зависи много съществено от „улицата“ и обществото (интернет, телевизия, сайтове, форуми и т.н.). Така децата постепенно научават какво може и какво не може в това общество. Това естествено е една огромна тема.

Но това, което прави впечатление у нас е, че не се засягат важните и съществени неща, а много често се хаби обществеа енергия в дребнотемие. А много неща трябва коренно да се променят. Засега единствената промяна като че ли е свързана с поколенията. Но това е много бавен еволюционен процес. И не трябва да се уповаваме на надеждата, че навлизаме в „40-годишнината от скитанията ни в пустинята“.

Хубавото на Живота е, че той най-често успява, дори в пустинята, дори там, където ни се струва, че е невъзможно. На мнозина от нас комунизмът ни се струваше вечен, но, както се казва, понякога и най-мрачните прогнози не се сбъдват. А Тръмп и тръмпизмът са дреболия в сравнение с комунизма. А пък нас, които сме преживели комунизма, нищо не бива да ни плаши.

ЧНГ 2021!

Таз Година е на Бика,

чака ни съдба велика!

Хвани Бика за рогата,

за да бъде тя богата!

From: Vladimir Dobrev [mailto:vkdobrev@yahoo.com]
Sent: Sunday, January 17, 2021 12:56 PM
To: bsp@bulgarianscienceproblems.info
Cc: llazarov
Subject: [bulgarianscienceproblems] Re: ИЗ ПРЕСАТА:

Няма една истина – Тръмп имаше и добри и лоши страни. Както винаги нещата се познават в сравнение. За живеещите извън САЩ, особено тези в Източна Европа, най-важната положителна страна на Тръмп беше, че не почна нито една нова война. А при Байдън, особено гарниран с Харис, нови войни са с висока вероятност.

On Sunday, 17 January 2021, 12:46:18 EET, llazarov via bulgarianscienceproblems <bsp@bulgarianscienceproblems.info> wrote:

ИЗ  ПРЕСАТА:

         СРЕЩУ ТРЪМП:

Странна смесица от национализъм, расизъм, ксенофобия, икономически протекционизъм, неомеркантилизъм, ниски данъци и социални стандарти, незачитане на вредите от човешката намеса срещу природата и климата трябваше да върне на Америка стария ѝ блясък. В международен план трябваше да се припознават само правила и договори, считани от новия президент изгодни за САЩ. Всичко това Тръмп облече в гръмкото мото: “Make Amerika great again!/Да направим Америка отново велика!”.

Най-сетне дочакахме края на един крайно лош президентски мандат. Избирателите гласуваха срещу това, което можем да наречем най-драстичното, суетно, глупаво и неефективно водачество, което тази страна някога е виждала. Вулгарният десен популизъм слиза от сцената с Тръмп. Победата на демократа Джо Байдън в президентските избори за САЩ е цивилизационен избор.

 

         ЗА ТРЪМП:

Президентът Тръмп беше страхотен лидер. Въпреки огромните препятствия, той успя да подобри положението на американските работници и за първи път от 1970-те години насам доходите им се повишиха спрямо тези на другите класи. Той спря масовата миграция в САЩ, а легалната имиграция спадна до минимум.

Той избягваше да започва нови войни и се опита да сключи мир с Русия. Той отказа да бомбардира Иран дори в последните дни на своето президентство, въпреки че някои от произраелски настроените негови привърженици му обещаваха втори мандат, ако той се съгласи.

Борбата му с коронавируса беше най-голямото му постижение. Той беше против всички тези локдауни, които едва не унищожиха нашия свят толкова много, че от него много малко ще остане. Последният велик американски управник, който не носеше маската на страха, ще бъде запомнен. Той не успя да победи нито мощния медицински комплекс, нито FAGMA **** нито Майсторите на дискурса. Но той се опита.

КЪДЕ Е ИСТИНАТА?